U bevindt zich hier: Home/Griekse eilanden

Reizen Griekse eilanden

Dodekanesos eilanden

De eilandengroep Dodekanesos ligt in de Egeïsche en Middellandse Zee. De eilanden zijn Grieks, maar liggen vlakbij de Turkse kust. Kos is één van de grotere eilanden en de vertrekhaven voor onze guletcruise. Dodekanesos betekent letterlijk 12 eilanden, maar eigenlijk telt deze eilandengroep veel meer eilanden. Ze horen pas sinds een eeuw officieel bij Griekenland, daarvoor zijn er steeds andere overheersers geweest. Sinds de oudheid achtereenvolgens: Romeinen, Byzantijnen, Kruisvaarders, Venetianen, Turken, Italianen en tenslotte Engelsen. Veel van deze heersers hebben hun sporen in de vorm van huizen, kerken, kastelen, burchten en moskeeën nagelaten. Heel herkenbaar is bijvoorbeeld het grote Kruisvaarderskasteel bij de haven van Kos. Op het eiland Patmos vindt u die typische Griekse sfeer, maar het is nog niet overspoeld door massatoerisme. De meeste eilanden zijn klein, maar ze hebben allemaal hun eigen sfeer en karakter.

Weg van het massatoerisme

Met MAVI Travel kunt u eilandhoppen, maar dan met een gulet. Dit is heel comfortabel, het schip is uw hotel. Anders dan op de cruises langs de Turkse kust zal er niet of nauwelijks worden gezeild. U vaart vooral in de ochtend. Na een lunch en zwemstop gaat u verder. Het schip legt in de middag aan in een haven. U heeft dan vrije tijd om aan land te gaan en het eiland te verkennen. In de avond blijft het schip in de haven liggen, dus na het diner in een Griekse taverna, stapt u zo weer aan boord.

Kos

Kos is het op twee na grootste eiland van de Dodekanesos eilandengroep. Het is van oorsprong vulkanisch en heeft heuvelland, maar ook enkele mooie stranden. Het eiland werd al in de oudheid bewoond en er zijn vele historische bezienswaardigheden. De haven ligt in Kos-stad en is gezellig met veel winkels, restaurants en bars.