U bevindt zich hier: Home/Griekse eilanden

Reizen Griekse eilanden

Dodekanesos eilanden

De eilandengroep Dodekanesos ligt in de Egeïsche en Middellandse Zee. De eilanden zijn Grieks, maar liggen vlakbij de Turkse kust. Kos is één van de grotere en bekendere eilanden. Dodekanesos betekent letterlijk 12 eilanden, maar eigenlijk telt deze eilandengroep veel meer eilanden. Ze horen pas sinds een eeuw officieel bij Griekenland, daarvoor waren de eilanden o.a. Italiaans. Sinds de oudheid bewoonden de Romeinen, de Byzantijnen, de Europese Kruisvaarders, Turken, Italianen en Engelsen de eilanden. Veel van deze heersers hebben hun sporen in de vorm van huizen, kerken, kastelen, burchten en moskeeën nagelaten. Heel herkenbaar is bijvoorbeeld het grote Kruisvaarderskasteel bij de haven van Kos. Op de eilanden Kalymnos en Patmos vindt u die typische Griekse sfeer, maar ze zijn nog niet overspoeld door massatoerisme. Bijzonder is ook het vulkaaneiland Nisiros, waar u kunt afdalen in de krater. De eilanden zijn klein, maar ze hebben allemaal hun eigen sfeer en karakter.

Weg van het massatoerisme

Met MAVI Travel kunt u eilandhoppen, maar dan met een gulet. Dit is heel comfortabel, het schip is uw hotel. U vaart vooral in de ochtend. Na een lunch en zwemstop gaat u verder. Het schip legt in de middag aan in een haven. U heeft dan vrije tijd om aan land te gaan en het eiland te verkennen. In de avond blijft het schip in de haven liggen, dus na het diner in een Griekse taverna, stapt u zo weer aan boord.

Kos en Kalymnos

Kos is het eerste eiland wat u bezoekt op de route Dodekanesos-zuid. Het is het op twee na grootste eiland van de Dodekanesos eilandengroep. Het is van oorsprong vulkanisch en heeft heuvelland, maar ook enkele mooie stranden. Het eiland werd al in de oudheid bewoond en er zijn vele historische bezienswaardigheden. De haven ligt in Kos-stad en is gezellig met veel winkels, restaurants en bars. Op de route Dodekanesos-noord is Kalymnos doorgaans het eerste eiland wat u bezoekt. Eeuwenlang was sponsduiken hier een belangrijke bron van inkomsten. Tegenwoordig leven de inwoners vooral van het toerisme, maar het eiland heeft nog altijd zijn kleinschalige en authentieke sfeer.