Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Welke mensen tref ik aan boord?

Boekt u een hut in een groepsreis dan delen wij u in aan boord van één van de schepen. Aan boord treft u een mix van stellen en alleengaanden. De Comfort Cruises zijn adult-only, de minimum leeftijd is 14 jaar, er is geen maximum leeftijd. Meestal zijn er iets meer vrouwen dan mannen. Het grootste deel van de gasten op de groepsreizen is Nederlands, maar er worden ook hutten geboekt door andere nationaliteiten.
De gasten aan boord houden van de zee, goed eten, een beetje cultuur en genieten van het meezeilen. Tijdens de gezamenlijke maaltijden ontstaan vaak leuke gesprekken en nieuwe vriendschappen. En als u zich even wilt terugtrekken, dan is het schip groot genoeg om een rustig hoekje voor uzelf uit te kiezen. De bemanning ziet het elke reis weer als haar persoonlijke uitdaging om ervoor te zorgen dat u zich al snel op uw gemak voelt.
Boekt u een privéschip dan wordt het hele schip gereserveerd voor uw familie of vriendengroep.

Hoe ziet een hut eruit

De gulets hebben elk zes tweepersoonshutten, allemaal met eigen badkamer. Zowel de hutten als de badkamer hebben ramen zodat u altijd zeezicht en frisse lucht heeft. Afhankelijk van het schip waar u op verblijft zijn er hutten met een tweepersoonsbed, twee eenpersoonsbedden of een tweepersoonsbed en een extra bovenbed. Alle hutten hebben een kledingkast, lades en bergruimte onder of boven het bed. Bij aankomst zijn de bedden al opgemaakt. Ook handdoeken liggen al klaar en in de badkamer staan shampoo en zeep.

Ik wil een hut alleen gebruiken

Dat kan. Alle hutten op de schepen zijn tweepersoonshutten. Daarom rekenen wij een eenpersoonstoeslag van € 300,- voor het alleengebruik van de hut. Dit is dan voor u gegarandeerd.
Boekt u het schip als privéschip, dan betaalt u een vaste huurprijs daarvoor, dus ongeacht het aantal personen op het schip of per hut.

Hoe is het weer in Bodrum

Bodrum heeft een mediterraan klimaat. Aan het begin van ons vaarseizoen (eind april) is de gemiddelde temperatuur zo'n 23 graden, in juni gaat dit richting 30. Er zijn per dag tussen de 9 en 12 zonuren. In juli stijgt de temperatuur nog verder. Augustus is de warmste maand met een gemiddelde van 34 graden. In september zijn vooral de avonden weer wat koeler en met een gemiddelde temperatuur van 24 graden is ook oktober heel aangenaam. Het zeewater is in mei nog wat fris met 19 graden, maar goed te doen, zeker als de zon schijnt. De zeetemperatuur ligt in de zomermaanden tussen de 23 en 24 graden.
Op zee heeft u natuurlijk altijd een verkoelend briesje. In het voor- en najaar adviseren we voor de avonden een trui of vest mee te nemen.

Is er schaduw op het schip?

Alle schepen hebben zowel op het voor- als achterdek oprolbare zonneschermen en/of een bimini. Deze worden uitgeklapt als het schip voor anker ligt. Tijdens het varen kunt u meestal in de schaduw van het zeil zitten of liggen. U kunt ook binnen in de salon zitten.

Hoe werkt airco aan boord?

Al onze schepen beschikken over een aircosysteem. Op de Comfort Blue Cruises worden de hutten gekoeld aan het einde van de dag (fris omkleden voor het diner!) en aan het einde van de avond voor het slapen gaan. Een airco verbruikt veel stroom. Omdat de zonnepanelen van het schip te weinig capaciteit hiervoor kunnen leveren, moet hiervoor de generator aan. Om milieu- en veiligheidsredenen moet de generator rond middernacht worden uitgeschakeld. Ook in havens mag de generator niet worden gebruikt. Ons luxe schip Grande Lale heeft ventilatoren in de hutten die wel in de nacht aan blijven. Veel gasten vinden het ook heerlijk om buiten op het dek te slapen.

Zijn de reizen altijd een week?

De individueel te boeken reizen zijn per week te boeken. Wilt u twee weken varen kijk dan bij de vertrekdata op de XXL-reizen. Hierbij combineren we twee verschillende routes voor u zodat u altijd een afwisselende reis heeft. Het is wel mogelijk dat u wisselt van gezelschap en schip. Natuurlijk kunt u uw vakantie ook verlengen met een verblijf aan land.
Reserveert u een schip exclusief met een eigen groep dan kunt u ook korter of langer reserveren, bijvoorbeeld 5 of 10 dagen. Vraag hiervoor offerte aan.

Is de reis geschikt met kinderen?

Een zeilcruise is geschikt voor iedereen. De schepen zijn ruim, met ongeveer 25 meter lengte en 6 meter breedte is er genoeg loop-, zit en ligruimte aan en onder dek. Dat is ook fijn voor kinderen die dus ruimte hebben om te lopen en te spelen. Als het schip voor anker ligt, duiken of springen ze zo de zee in en komen via een gemakkelijke zwemtrap zo weer aan boord. Een avontuurlijk strandje om naar toe te snorkelen is altijd dichtbij. Ook tieners vermaken zich altijd met zwemmen, kano, windsurf of SUP. En het is lekker chillen op de loungekussens. En als ze daar genoeg van hebben, is er wel een plaatsje te vinden om even te winkelen of uit te gaan. Tijdens het varen is het dragen van een reddingsvest voor kinderen tot 10 jaar verplicht.

Ik heb een mobiele beperking

De schepen zijn niet geschikt voor rolstoelen, maar een mobiele beperking is geen probleem als u zelf (kleine) stukjes kunt lopen en geen moeite hebt met de op- en afstapjes aan boord.

Wat als ik ziek wordt?

Gelukkig komt dit weinig voor. De kapiteins kunnen eerste hulp verlenen en worden daarbij ondersteund door een arts aan land. Aan boord is een medicijnkast, in noodgevallen kunt u worden opgehaald per ambulance(boot).
Ook zeeziekte komt zelden voor. Het schip is van hout en ligt erg stabiel, de golfslag van de Egeïsche Zee en het zeilen zorgen voor een rustige beweging. Ook kunt u vrijwel altijd de kust zien.

Wat is de taal die aan boord wordt gesproken?

De bemanning is Turks. In elk geval de kapitein spreekt Engels. Ook de andere bemanningsleden zullen graag met u hun Engels oefenen! Aan boord is een Turks-Nederlands woordenboek voor het geval u er niet uitkomt.

Wat kan ik verder doen of zien?

Bij de verschillende vaarroutes geven wij een kort overzicht van uitstapjes en excursies die u kunt maken. Tijdens de reis is er ook voldoende tijd om te zwemmen of watersporten. Er zijn een SUP, een kano en snorkelspullen aan boord. Wandelaars of hardlopers kunnen met de serviceboot aan land voor een tochtje.

Mag of moet ik helpen met zeilen?

Natuurlijk mag u helpen bij het hijsen van de zeilen, het ankeren of aanleggen. Maar het is niet noodzakelijk dat de passagiers zelf meehelpen. Zeilervaring is dus niet nodig. Er is voldoende bemanning die volledig is opgeleid en getraind om het schip te varen.

Is het schip ook te huur voor andere activiteiten?

Jazeker. De ervaring leert dat het schip en de zee garant staan voor een omgeving waarin mensen gemakkelijk los komen van hun werk en contacten zich verdiepen. En dat is precies wat nodig is om te werken aan persoonlijke ontwikkeling of om de samenwerking in een team nog beter te maken! Wij denken met u mee als u iets wilt organiseren. Omdat we onze eigen schepen en lokale organisatie hebben, kunnen we daarbij ook extra activiteiten organiseren.
U bent wel gebonden aan het maximum van 12 personen per schip.