Duurzaamheidsbeleid

Samenvatting Duurzaamheidsbeleid

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Op vakantie gaan is fijn om je horizon te verbreden, nieuwe indrukken op te doen, mooie herinneringen te maken of gewoon om lekker uit te rusten. Daarbij wil je zo min mogelijk negatieve gevolgen voor mens, natuur en de wereld van morgen.

MAVI Travel wil elke gast het beste zeilcruise arrangement bieden vanuit onze kernwaarden lokaal, respectvol en sociaal.

Hieronder staat een samenvatting hoe wij dit omzetten in concrete acties.

Duurzaamheidscoordinator

MAVI Travel heeft een duurzaamheidscoordinator benoemd. De taken van de duurzaamheidscoördinator voor MAVI Travel zijn:
1.Het duurzaamheidsbeleid te implementeren op de verschillende onderdelen.
2. Contactpersoon voor Travellife en volgen duurzaamheidstraining.
3. Rapportage aan Travellife.
4. Enthousiasmeren van personeel in Bodrum en uitvoeren van acties ter verbetering van duurzaamheid ter plaatse.
5. Jaarlijks evalueren en actualiseren van het duurzaamheidsbeleid.

De duurzaamheidscoordinator heeft een training Touroperators and sustainability van Travellife gevolgd en het certificaat behaald.

Kantoor

Het kantoor van MAVI Travel heeft huisregels voor:
energiebesparing;
afval te verminderen en te recyclen;
inkoop van fair trade koffie en thee en schoonmaakmiddelen;
beperking van printergebruik;
beperking van CO2-uitstoot zakelijke reizen;

MAVI Travel heeft een procedure voor duurzame inkoop van sleutelproducten zoals papier, elektrische apparaten, auto's, elektriciteit, verwarming, meubels, schoonmaakmaterialen.

Lokale partners

Rederij Guldeniz Sailing Cruises is onze belangrijkste lokale partner. MAVI Travel heeft een beleid ontwikkeld en geïmplementeerd om de duurzaamheidspraktijken van onze lokale partner te verbeteren. Ons doel is om duurzame ontwikkeling concreet te maken.
MAVI Travel verbindt zich daar o.a. toe door;
• Alleen te werken met organisaties die duurzaamheid daadwerkelijk implementeren;
• Aandacht te besteden aan de voordelen van de lokale bevolking bij het selecteren van lokale agenten en hun sociale beleid voor werknemers;
• Bewustzijn te creëren over duurzaam toerisme en de gevolgen;
• Lokale partners te informeren over de Travelife duurzaamheidsstandaarden en nationale toerisme standaarden en wetten;
• Een samenwerkingscontract te tekenen met de lokale partners om hun praktijken met betrekking tot duurzaamheid aan te moedigen;
• Lokale partners motiveren om deel te nemen aan (lokale) duurzaamheidstrainingen;
• Ervoor te zorgen dat lokale partners voldoen aan alle relevante nationale wetten die de rechten van werknemers beschermen.

Transport

Om de CO2-uitstoot van de vliegreizen te compenseren berekenen wij standaard 10,- per geboekte gast. Dit doen we ook als gasten zelf een vlucht boeken. Hiervoor werken wij samen met Trees for All (treesforall.nl). Voor 10,- planten zij 2 bomen, 1 in Nederland en 1 in het buitenland. Met 2 bomen wordt de CO2-uitstoot van een retourvlucht Amsterdam-Bodrum ongeveer gecompenseerd.

Voor lokale transfers zet het transferbedrijf in Bodrum voertuigen voor 6, 8 of 12 personen in. Dit wordt afgestemd op het aantal passagiers zodat er niet met een te grote en half lege bus wordt gereden. Indien mogelijk worden transfers voor passagiers voor verschillende schepen gecombineerd.

Vaarroutes

MAVI Travel biedt verschillende routes langs de Turkse zuidwestkust en naar de Griekse Dodekanesoseilanden. Voor alle routes geldt dat deze zo zijn ingedeeld dat er zoveel mogelijk van baai naar baai wordt gezeild. Als er geen wind is dan wordt er per dag maximaal 3 uur op de dieselmotor gevaren om bij een volgende haven of een ankerplaats te komen.

Accommodatie

Op de schepen gelden al regels om zo groen mogelijk te varen:
- Maximaal 3 uur op de motor varen per dag, er wordt zoveel mogelijk gezeild.
- Alle schepen hebben zonnepanelen die koelkasten en elektrische systemen aan boord voorzien van stroom. Hiermee kan het gebruik van de dieselgeneratoren voor elektra aan boord worden beperkt.
Voor alle reizen geldt dat het aantal uren airconditioning in de hutten beperkt is tot 3 uur per avond en tot maximaal 0.00 uur om geen geluidoverlast te geven in de baaien.
- Alle schepen hebben een watertap aan boord voor drinkwater.
- Toiletten van de schepen worden doorgespoeld met zeewater.
- Vuil (zwart en grijs) water wordt opgevangen in een vuilwatertank die in de haven wordt leeggepompt bij een vuilwaterafgiftepunt.
- Afval wordt ingezameld en ingeleverd aan land.
- Gasten worden aangemoedigd om zuinig om te gaan met water en energie aan boord.

Kernwaarde Lokaal

Voor het onderhoud van onze schepen huurt Güldeniz Sailing Cruises lokale bedrijven en vakmensen in. Dat geldt voor het doen van de was, maar ook voor het timmerwerk en technisch onderhoud van de schepen. Wij staan voor een eerlijke manier van zaken doen, betalen reële prijzen voor het werk en op tijd.
Inkopen doen we in de directe omgeving van Bodrum, en ook onderweg op de lokale markt. De vele liters olijfolie die in een seizoen aan boord worden gebruikt, komen rechtstreeks van de coöperatie of uit de olijfboomgaard van een van onze medewerkers.

Kernwaarde Sociaal

Wij willen een goede werkgever voor onze mensen zijn. Onze bemanning wordt grotendeels door ons aan boord opgeleid en goed begeleid door de kapiteins. Jonge mensen krijgen een kans om door te groeien naar een hogere functie aan boord en worden hierin gesteund bij het volgen van lessen. De salarissen worden op tijd betaald en dat geldt ook voor alle sociale premies en verzekeringen. Een groot deel van de bemanning blijft in de winter in dienst..
De schepen blijven op vrijdagavond doorgaans in de haven zodat er voor de bemanning ook een mogelijkheid is om aan land te gaan en familie of vrienden te bezoeken.

Kernwaarde Respectvol

Wij gaan respectvol om met de omgeving en met de Turkse gebruiken en gewoontes. We zijn aan boord zuinig met zoet water en energie en vragen dat ook aan onze gasten. Afval zamelen we netjes in en wordt op daarvoor bestemde plaatsen aan land ingeleverd. Alle schepen beschikken over vuilwatertanks. We onderhouden de schepen goed, zodat zij in goede conditie blijven. In het onderhoud zijn we steeds op zoek naar mogelijkheden voor het hergebruik van materialen. De schepen zijn voorzien van modern comfort, maar blijven authentiek. Een jacuzzi of een jetski horen dus niet aan boord, een kayak of Laserzeilbootje wel.

Activiteiten

MAVI Travel hecht grote waarde aan dierenwelzijn en welzijn van de gemeenschap en streeft daardoor naar reizen met een kleine voetafdruk. We beschermen de authenticiteit van de lokale bevolking en de natuurlijke omgeving en zijn tegen het verstoren van dieren in het wild en het vervuilen van het milieu.

Bescherming van kinderen

Wij onderschrijven The Code of Conduct for the Protection of Children from Sexual Exploitation in Travel and Tourism.

Many people know about child sexual exploitation, but often feel helpless about how they can help. However, our small actions can make a big difference.

The Code (short for The Code of Conduct for the Protection of Children from Sexual Exploitation in Travel and Tourism) is a multi-stakeholder initiative with the mission to provide awareness, tools and support to the travel and tourism industry to prevent the sexual exploitation of children.

The Code is a voluntary set of criteria that members commit to, to keep children safe.